Onderzoeksbeurs voor onderzoek naar verjongingskuur voor versleten tussenwervelschijven

10 March 2022 09:36

Wereldwijd lijden miljoenen dieren en mensen aan pijnlijke aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Denk aan artrose, rugpijn, en slijtage van gewrichten. Stuk voor stuk pijnlijke aandoeningen die het welzijn en de gezondheid van de patiënt aantasten. Nog veel te vaak zijn dergelijke aandoeningen de oorzaak voor het vroegtijdige euthanaseren van dieren, simpelweg omdat er geen effectieve behandeling bestaat en het onverantwoord is om de dieren te laten lijden.

Marianna Tryfonidou, hoogleraar Regeneratieve Orthopedie aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, ontvangt een onderzoeksbeurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) om de potentie van een nano-verjongingskuur voor versleten tussenwervelschijven te onderzoeken. "Er is een link tussen het verdwijnen van deze bijzondere cellen en het begin van slijtage aan de tussenwervelschijven”, legt Tryfonidou uit. “Door honden en mensen te vergelijken hebben we ontdekt dat deze cellen grote potentie hebben voor regeneratie of verjonging van de tussenwervelschijven. Een gave ontdekking.” Die verjongende eigenschappen wil Tryfonidou inzetten om de versleten tussenwervelschijf op te knappen en zo rugpijn te verminderen. Bekijk hier de film over het onderzoek. 

Dankzij de onderzoekbeurs kan dierenarts-onderzoeker Marianna Tryfonidou een belangrijke stap zetten in het onderzoek naar een oplossing voor versleten tussenwervelschijven. Het budget voor onderzoek in Nederland is echter niet voldoende om al het benodigde onderzoek naar het bewegingsapparaat te financieren. Steun 'One Medicine in beweging' voor pijnvrij bewegen, want samen leven is samen bewegen!