Update behandeling van gewrichtsslijtage bij honden

09 april 2019 09:36
Gewrichtsslijtage (artrose) is de meest voorkomende oorzaak van gewrichtsproblemen bij honden wereldwijd, maar op dit moment is er geen genezing voor artrose. Behandeling richt zich vooral op pijnstilling, fysiotherapie en het behouden van een gezond. Echter, in laat stadium artrose, oftewel 'terminale artrose', waarbij pijnstilling geen tot onvoldoende effect heeft en er geen alternatieve behandelmethodes meer zijn, zal uiteindelijk gekozen worden voor euthanasie van het dier. 
 
In de humane geneeskunde wordt op dit moment een nieuwe therapie voor terminale artrose toegepast met veelbelovende resultaten: gewrichtsdistractie. Om te kijken of kniegewrichtsdistractie bij de hond als patiënt een haalbare, acceptabele therapie is voor hond én eigenaar, wilden de dierenartsen van de faculteit Diergeneeskunde gewrichtsdistractie  in de knie toepassen bij een kleine groep patiënten. Het zou hierbij om patiënten gaan waarvoor geen alternatieve therapie beschikbaar is en pijnstilling niet meer (voldoende) werkt, de patiënten met terminale artrose.
 
Dankzij de geweldige steun van de Stichting Dieren Ziekenhuis Maria Naundorf van Gorkum kunnen de dierenarts-onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde sinds begin 2019 aan de slag met dit project. 
 
Graag brengen we jullie op de hoogte van de voortgang tot nu toe:
 
Voorfase gereed
 
De voorfase van het onderzoek is gereed. Dit houdt in dat alle relevante documenten zijn opgesteld en ingediend. Hieronder vallen de patiëntinformatie folders, het consentformulier en het gedetailleerde werkprotocol dat naar de IvD gaat voor de gewrichtspunctie die zal worden uitgevoerd in het kader van onderzoek bij de patiënten.
 
Zoeken geschikte patiënten
 
Op dit moment zijn de dierenarts-onderzoekers bezig met het screenen van geschikte patiënten. Zij hebben contact gehad met de chirurgen van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren, hebben een informatieve presentatie gegeven, en al enkele mogelijke patiënten besproken. Omdat dit pilot onderzoek zeer specifieke eisen heeft, is uit deze screening nog geen geschikte patiënt gekomen. Om deze reden gaan zij uitbreiden naar samenwerkende dierenartsen in praktijken die naar de UKG doorverwijzen. Hun theorie is namelijk dat de patiënten met vergevorderde artrose bij de eigen dierenarts geëuthanaseerd worden in plaats van doorgestuurd worden naar de UKG.
 
Volgende stappen
 
Als de juiste patiënt uitgekozen is zal de behandeling met kniegewrichtsdistractie plaatsvinden onder narcose en het frame geplaatst worden. Na het verwijderen van het frame zal de hond worden opgevolgd gedurende minimaal 1 jaar om het effect van de gewrichtsdistractie te kunnen evalueren. In deze opvolg periode zullen het klinisch onderzoek, de röntgenfoto’s, analyse van de gewrichtsvloeistof, en de loopanalyse (meerdere keren) herhaald worden. En natuurlijk wordt tijdens het onderzoek de tevredenheid van de eigenaar gemonitord.
 
Heb jij een hond met vergevorderde artrose in de knie? 
 
Zoals je hebt kunnen lezen, zijn de dierenarts-onderzoekers op dit moment opzoek naar de juiste patiënten voor het onderzoek. Heb jij een hond met vergevorderde artrose in het kniegewricht en heb je naar aanleiding van dit verhaal het idee dat jouw eigen hond hiervoor in aanmerking zou kunnen komen? Neem dan contact op met jouw dierenarts en vraag aan hem or haar om contact op te nemen voor meer informatie en overleg met de projectleider drs. Michelle Teunissen (m.teunissen@uu.nl).