iMotion Equine

 

In 1882 maakte de Britse fotograaf Eadweard Muybridge furore met zijn serie stilstaande foto's van het "bewegende paard". Zijn doel? Antwoord geven op een eeuwenoude vraag: is er een moment in draf dat een paard alle vier benen van de grond heeft. Muybridge's destijds buitengewoon innovatieve methode was het installeren van een reeks van 24 camera's langs een renbaan en vervolgens een paard er overheen laten lopen. Op het moment dat het paard de camera's passeerde, activeerde een struikeldraad de camera's. Het resultaat? Een series gedetailleerde foto's die het bewegingsafloop van de volledige pas van het paard weergaven.

Bewust of onbewust legde Muybridge hiermee de basis voor het objectief kunnen meten van de beweging van dieren. In de afgelopen eeuw, en in het bijzonder in de afgelopen decennia, is de belangstelling voor biomechanica, kinematica  en bewegingsanalyse uitgegroeid tot een van de meest belangrijke instrumenten om het welzijn van paarden te bewaken.

 

De afgelopen jaren heeft de inzet van sensoren ervoor gezorgd dat wij de bewegingsafloop van paarden, en hiermee een beginnende of bestaande kreupelheid steeds beter in beeld kunnen brengen. Inmiddels zijn deze sensoren dusdanig geavanceerd dat ze in verschillende veldsituaties, dus in de praktijk, kunnen worden gebruikt. De ontwikkelingen op het gebied van 'machine learning' (AI) en de brede beschikbaarheid van computertechnologie maken het daarnaast mogelijk om ook complexe biomechanische systemen in ‘real life’, dus in de praktijk, te bestuderen.

Hiermee is het mogelijk om de theoretische lessen, opgedaan tijdens tientallen jaren van bewegingsonderzoek, in de praktijk toe te passen en de beweging van paarden objectief en nauwkeurig in beeld te brengen. En dit betekent dat we de effecten van het rijden en trainen op het welzijn en de gezondheid van paarden daadwerkelijk, objectief en betrouwbaar kunnen meten. 

 

iMotion Equine - paardenwelzijn centraal

 

Wij zijn van mening dat in de omgang tussen paard en ruiter paardenwelzijn altijd centraal hoort te staan. Een paardeneigenaar, ruiter of trainer zou op tijd moeten kunnen inspelen op de kleinste verandering in de beweging van een paard; om ervoor te zorgen dat het paard fitter en gezonder wordt en overtraining of blessures te voorkomen.

Door gebruik te maken van geavanceerde sensortechnologieën gericht op het meten, analyseren en definiëren van beweging, willen we de bewegingspatronen van Nederlandse paarden, van recreatief tot gevorderd niveau in kaart brengen, en daarnaast natuurlijk ook het effect van de interactie tussen paard en ruiter. 

Wij willen de meest nauwkeurige bewegings-database van paarden aanleggen, met als doel het ontwikkelen van heel concrete referentiewaarden voor paarden van verschillende leeftijden en op verschillende trainingsniveaus. Deze referentiewaarden willen we vervolgens inzetten om eigenaren, ruiters, trainers en coaches te helpen het welzijn en de gezondheid van hun paarden te monitoren, te waarborgen én te verbeteren, een heel paardenleven lang. 

 

Help je mee? 

 

We hebben grote plannen, en we zijn ervan overtuigd dat we een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan meer paardenwelzijn. 

Maar om deze plannen te realiseren, hebben wij jouw hulp nodig. Want dergelijk ambitieus onderzoek kost geld. Dankzij de genereuze steun van Human & Horse Academy, Abri voor Dieren, Dechra, en Mustad hebben wij al een start kunnen maken, maar we zijn er nog niet. 

Dus, vind je paardenwelzijn ook zo belangrijk, en wil je meer weten over hoe paarden nou echt bewegen? Steun dan iMotion Equine hier

 

P.S. Ben je eigenaar of verzorger van een paard? Dan kun je mogelijk meedoen aan het onderzoek. Lees hier meer.