Nauwkeurige database voor bewegingsanalyse paarden in de maak

31 mei 2022 10:00

Onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gaan de meest nauwkeurige bewegingsdatabase voor paarden tot nu toe opzetten. Daarmee willen ze de individuele bewegingspatronen van verschillende typen paarden, van recreatief tot gevorderd niveau, objectief en betrouwbaar meten en monitoren. De eerste pilot van het project iMotion Equine gaat op 31 mei van start op het terrein van de Human & Horse Academy in Kootwijkerbroek. Met het project wil het onderzoeksteam samen met haar partners bijdragen aan duurzaam paardenwelzijn en gezondheid.


Filipe Braganca is dierenarts en onderzoeker op het gebied van bewegingsanalyse: “De afgelopen jaren hebben we veel wetenschappelijke kennis opgedaan over hoe wij met sensoren de beweging van paarden objectief in beeld kunnen brengen. Met iMotion Equine willen we al deze kennis in de praktijk gaan toepassen. We willen zo veel mogelijk data van de bewegingspatronen van minimaal 200 paarden van diverse leeftijden en op verschillende niveaus verzamelen. Hiervoor gebruiken wij sensoren die de beweging en spierspanning van het paard kunnen meten. Op basis van die data kunnen we vervolgens objectieve referentiekaders ontwikkelen voor verschillende typen paarden, die aangeven of een paard wat betreft zijn bewegingspatroon goed in zijn vel zit. Deze parameters zijn uiteindelijk bedoeld voor paardeneigenaren, ruiters, trainers en natuurlijk dierenartsen om het welzijn en de gezondheid van hun paarden duurzaam te monitoren en te waarborgen.”

Arien Arends is partner van iMotion Equine en eigenaar van de Human & Horse Academy. “Paardeneigenaren willen op de hoogte zijn van de kleinste verandering in de beweging van een paard. Pas als we dat weten kunnen we optimaal inspelen op wat elk paard op dat moment nodig heeft. Zo zorgen we ervoor dat de vitaliteit en gezondheid van paarden altijd centraal blijft staan.”


iMotion Equine wordt mogelijk gemaakt door Vrienden Diergeneeskunde, het goededoelenfonds van de faculteit Diergeneeskunde. Dankzij de steun van Human & Horse Academy, Abri voor Dieren, Dechra en Mustad kunnen de onderzoekers de eerste pilot realiseren. Aanmelden voor de pilot kan via www.diergeneeskunde.nl/imotion-equine.


Om nog meer impact te creëren is de steun van zoveel mogelijk paardenliefhebbers nodig. Dat kan via Vrienden Diergeneeskunde. Kijk op iMotion Equine voor meer informatie.